maandag 25 september 2017

Cursus Ayuryoga - Yoga & Ayurveda

De interesse in gezond eten en een gezonde levenswijze is de laatste jaren enorm toegenomen. Waarschijnlijk heeft dat enerzijds te maken met het feit dat we mogelijkheden zien om langer te leven. Anderzijds wordt er inmiddels zoveel geknoeid met ons voedsel dat het enorm moeilijk is geworden om nog te begrijpen wat we eigenlijk binnen krijgen.

We willen weer terug naar eerlijk voedsel zoals alleen Moeder Aarde ons geven kan. Probleempje is echter dat we na 30-40 jaar pakjes, zakjes en manipulatie het contact met haar behoorlijk zijn kwijtgeraakt. En dus gaan we massaal op zoek naar de waarheid en in die brij aan informatie, waarin de opvattingen elkaar dikwijls tegenspreken, raken we vaak nog verder van huis.

In die hoos is ook de belangstelling voor ayurveda toegenomen. Ayurveda is echter heel veel meer dan een food- of lifestyle-trend.
Ayurveda is de eeuwenoude wetenschap (zo'n 5000 jaar geleden begonnen artsen de kennis van ayurveda op te schrijven) van het (totale) leven met haar wortels in India.

De 8 hoofdrichtingen binnen Ayurveda zijn; interne geneeskunde, chirurgie, keel-, neus- en oorgeneeskunde, pediatrie (kindergeneeskunde) en gynaecologie, toxicologie (vergiftenleer), psychiatrie, verjonging en revitalisering, en potentieverhoging en aphrodisiaca (lustopwekkers, libidoverhogers), ofwel; Ayurveda is veel meer dan voedingssupplementen, gezonde smoothies en wat oefeningen doen.

Voedseladviezen, massage, yoga, meditatie, medicijnen e.a kunnen door een ayurvedisch arts (Universitair geschoold) of therapeut (HBO) voorgeschreven worden als preventief of als genezend middel om in 'balans' te blijven of weer te raken.

En daar raken we de essentie: balans. Ayurveda kent een geheel unieke wijze van bepalen waarop jij als uniek individu in of juist uit 'jouw' balans bent.
Wat goed/gezond is voor de een, kan verstorend werken voor de ander.

Het is overigens een misverstand dat ayurvedisch eten altijd Indiaas moet zijn. Ayurveda is een groot voorstander van dat je voedsel eet uit de regio waarin je woont en in het seizoen waarin je je bevindt.

Yoga en Ayurveda zijn beiden geworteld in de Vedische traditie en zijn nauw verwant aan elkaar. Zowel yoga als ayurveda zijn holistisch systemen, die kijken naar het bestaan in de ruimste zin van het woord; lichaam, geest en ziel (fysiek/voedsel, astraal/prana en causaal/bliss).

Onderwerpen die in deze cursus o.a aan bod komen:
De 5 elementen (panchamahabhutas), koshas, dharma, de 3 guna's, doshas, prana, agni, de 5 pranas. de 6 smaken, chakras, dhatus, nadis, asanas, pranayama, pratyahara, massage, mantra, ahimsa en meditatie.

Data:
1. 11 november VATA
2. 9 december KAPHA
3. 3 februari PITTA
4. 24 februari TRIDOSHA
5. 24 maart AHARA

Locatie: Yogastudio Norbruis
Nicolaes Maesstraat 2-218, Zaandam
Tijd: 12.30-14.30

Prijs: €115,-
De groepen zijn niet al te groot, minimaal 4 en maximaal 12 personen. Er is dus aandacht voor jo├║.

Je kunt je opgeven door Hanneke hier een email te sturen.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig