zaterdag 7 januari 2017

MEDITATIE: Inzicht door Pema Chödrön

“I imagine one of the reasons people cling to their hates so stubbornly is because they sense, once hate is gone, they will be forced to deal with pain.” 
- James Baldwin


Eén van mijn favorieten van Pema Chödrön, (klik op haar naam om de video te horen) waarin ze met humor vertelt over hoe we het leven en zelfs de meditatie naar onze hand willen zetten.

SHARE:

MEDITATIE: Rust in je hoofd 1

Je kent ze wel, die momenten waarin mindfulness oefeningen en mediteren niet lijken te lukken, maar je wilt er niet voor weglopen.

Op die momenten kan het heerlijk zijn om naar een goede verhalenverteller te luisteren, iemand die precies de juiste dingen zegt.

Als ik weet dat ik met mijn aandacht naar binnen moet gaan (immers buiten jezelf is de rust en vrede die je zoekt slechts van tijdelijke aard), maar het is té onrustig in me, dan nestel ik mijzelf voor mijn altaartje, steek een kaarsje en wierook aan en luister naar Jack Kornfield.

Gewoon gaan zitten, jij hoeft niets te doen, ja dit is nuttig en goed voor je, én ... laat los.

Deze video heeft een vreemde foto. Niet naar kijken, sluit je ogen, slaap niet in en luister ... om shanti, may you be at peace

Zaterdag 24 juni 2017 is er een introductie workshop meditatie tussen 12.30u en 13.45u.
Bij voldoende interesse start ik na de zomervakantie een beginnerscursus.
Heb je interesse? Geef je dan op per email bij Hanneke.Over Jack Kornfield

Jack Kornfield trained as a Buddhist monk in the monasteries of Thailand, India and Burma. He has taught meditation internationally since 1974 and is one of the key teachers to introduce Buddhist mindfulness practice to the West. After graduating from Dartmouth College in Asian Studies in 1967 he joined the Peace Corps and worked on tropical medicine teams in the Mekong River valley. He met and studied as a monk under the Buddhist master Ven. Ajahn Chah, as well as the Ven. Mahasi Sayadaw of Burma. Returning to the United States, Jack co-founded the Insight Meditation Society in Barre, Massachusetts, with fellow meditation teachers Sharon Salzberg and Joseph Goldstein and the Spirit Rock Center in Woodacre, California. Over the years, Jack has taught in centers and universities worldwide, led International Buddhist Teacher meetings with the Dalai Lama and worked with many of the great teachers of our time. He holds a Ph.D. in clinical psychology and is a father, husband and activist.

SHARE:

VERHAAL: De boeddha van klei

Afgelopen juni kreeg ik ter ere van het 5-jarig bestaan van Studio Norbruis, dit boeddha-beeldje cadeau, een replica van het enorme beeld in Hua Hin in Thailand.

Het herinnerde mij aan het verhaal van de boeddha van klei in Sulothai Thailand, dat ik ooit las in The Wise Heart/ Het Wijze Hart van Jack Kornfield.

Bij deze mijn (vrije) vertaling.


In een grote tempel in Sulothai Thailand stond ooit een enorm groot en antiek boeddhabeeld van klei.
Hoewel het niet het mooiste en knapst gemaakte werk was, werd het al meer dan 500 jaar goed onderhouden en was het symbool geworden voor een lang leven.

Hevige stormen, verschillende heersers en vijandige legers hadden elkaar afgewisseld, maar de Boeddha doorstond alles.
De monniken die de tempel verzorgden zagen dat het beeld scheuren begon te vertonen en op korte termijn opgeknapt zou moeten worden.
Na een periode van behoorlijke droogte en hitte was een van de barsten zo wijd geworden
dat een nieuwsgierige monnik met een zaklamp naar binnen kon gluren.
Het licht dat teruggekaatst werd was helder goud.
Binnenin het oude beeld van klei ontdekten de monniken een van de grootste en meest stralende gouden Boeddhabeelden ooit gemaakt.

Inmiddels trekt de gouden Boeddha drommen toegewijde pelgrims.

De monniken geloven dat dit schitterende kunstwerk in klei bedekt bleef om beschermd te blijven in tijden van onrust en conflict, en uiteindelijk waren de bewoners van het dorp de gouden Boeddha binnenin helemaal vergeten.

De gebeurtenis vormt een prachtige metafoor voor onszelf.
Meestal handelen wij uit gewoonte en vanuit een (zelf) beschermende laag en zijn we vergeten dat er zich onder die laag onze gouden Boeddha bevindt, onze ware identiteit, our Buddhanature.
En, zo menen Boeddhisten, op het moment dat je het mooie, het goede in jezelf ziet (herkent), kun je het ook in alle anderen zien."

De boeken en dharmatalks (lezingen/uitleg van de leer van Boeddha, het Boeddhisme) van Jack Kornfield zijn al jaren een inspiratiebron op mijn yogapad en kan ik je van harte aanbevelen.
Kornfield verstaat de kunst van het vertellen met heerlijke (Joodse) humor, down-to-earth statements, mindfulness beoefening en spirituele hoogtepunten.
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig