maandag 9 juli 2018

Ere wie ere toekomt

Traditioneel wordt Thaise (yoga)massage vooraf gegaan door een gebed gericht aan Dr. Zhivago van wie wordt gezegd dat hij de massagevorm ontwikkeld heeft.

Of dat werkelijk zo is doet er niet toe, wellicht het belangrijkst is dat je je respect uitdraagt naar al diegenen voor je die datgene ontwikkeld hebben waar jij nu nog de vruchten van kunt plukken.

Datzelfde kunnen we doen aan het begin of aan het einde van een yogales.
Ik zing de Shanti Mantra het liefst waarin we bezingen hoe we wensen dat er vrede zal zijn tussen leraar en leerling. Hier ook een versie door mijzelf gechant.

Ook in yogaland zijn we te snel geneigd ons de zaken toe te eigenen: de yogavorm, de hulpmiddelen, de filosofie ... alsof we het zelf ontdekt hebben.
Al op de kunstacademie leerden we dat niemand echt iets nieuws ontwikkelen kan. Teleurstellend, maar vrijwel allemaal bedenken we variaties op een thema. Zelfs van Gogh, Gauguin en Picasso hebben naar anderen gekeken en vanuit daar iets 'nieuws' ontwikkeld.

Ik denk dat júist in yoga het oprecht respect en dankbaarheid tonen naar de eeuwenoude wijsheid, die jij immers ook weer van iemand anders hebt overgedragen gekregen, toont dat je begrijpt waar het om gaat.

Waar ik bovendien vaak een les mee beëindig is dankbaarheid uitdragen naar het feit dat wij (over het algemeen een groep vrouwen) in vrijheid bij elkaar kunnen komen, zonder dat iemand ons verteld wat we moeten dragen, zonder dat we toestemming van iets of iemand nodig hebben, dat we voldoende te eten hebben, in een warm bed kunnen slapen en in relatieve vrijheid en vrede leven.


"Yoga is not an ancient myth buried in oblivion. 
It is the most valuable inheritance of the present. 
It is the essential need of today 
and the culture of tomorrow" - Swami Satyananda
SHARE:

Het bovenrugstripje


In de yogalessen die ik geef maken we regelmatig gebruik van hulpmiddelen zoals het rugrolletje en het bovenrugstripje. Het zijn inderdaad 'hulp'middelen, want de oorzaak van de klachten (zowel fysiek als geestelijk) spreek je hiermee niet aan.

Door (even) stil te liggen op zowel het rolletje als het stripje sta je jezelf toe los te laten. Los-laten, ont-spannen ontstaat wanneer je toelaat.

Ons idee van chillen, effe ontspannen staat feitelijk haaks op loslaten en toelaten. Wist je dat je organen door een net van fascia gedragen worden en dus redelijk vrij kunnen bewegen? En dat een rechtop gestrekte houding je organen maximaal de ruimte geeft om hun functie uit te voeren? Dus dat als je onderuit gaat zitten aan het zwembad, voor de TV of achter je laptop, je eigenlijk het tegenovergestelde bereikt van wat je voor ogen had?

En dan heb ik het nog niet eens over wat je allemaal op je netvliezen krijgt als je op die beeldschermen kijkt ....

Ayurveda is kort gezegd de eeuwenoude geneeskunde zoals die in India (...) beoefend wordt. Bij klachten of verstoringen kan de arts je adviseren om eens bij een yogadocent langs te gaan. De yogadocent was iemand met aanzien, want de yogadocent had kennis. Niet alleen van fysieke houdingen, maar ook van de eeuwenoude wijsheden, van ziektes, van welke ademhalingsoefeningen je zou moeten beoefenen bij diabetes, van welke kruiden zouden kunnen helpen bij reuma, van welke vorm van meditatie goed zou zijn voor jou in deze fase van je leven of van welke oefeningen je wél of juist niet zou moeten doen bij hoge bloeddruk ....

Hulpmiddelen uit de yogatherapie kunnen je dus helpen om bijvoorbeeld je wervelkolom weer op te strekken, ruimte te geven aan je hart en longen of spanning uit je onderrug weg te halen. 

Bovendien heeft het langer aanhouden van een houding een helend effect op lichaam en geest en daarin kunnen yin yoga en restorative yoga je helpen. Lees hier mijn blog over Slow Yoga.

Het is vooral B.K.S Iyengar geweest die de hulpmiddelen binnen yoga verder ontwikkeld heeft. Enerzijds om ervoor te zorgen dat je de, vaak lastige, yogahoudingen 'goed' zou kunnen uitvoeren (zie foto bovenaan de tekst) en anderzijds als therapie bij tal van klachten.
Kijkje in de yogashala (school) van Iyengar in Pune, India

O.a geïnspireerd door Iyengar heeft Gert van Leeuwen zijn Critical Alignment vorm van yoga ontwikkeld die heel wat mensen heeft kunnen helpen bij o.a rugklachten.

Eén van de hulpmiddelen die Gert heeft ontwikkeld is het rubberen stripje, dat we 'het bovenrugstripje' noemen.

Inmiddels zijn hierop verschillende variaties ontstaan in fijne kleurtjes, met trendy logo's en heuse ® patenten, wat aangeeft dat de werking ervan succesvol is.

Het geeft ook aan dat van yoga business te maken is.

In een volgende blog 'Ere wie ere toekomt', beschrijf ik hoe we wellicht dankbaarheid mogen tonen naar al diegenen voor ons die ons geïnspireerd en gemotiveerd hebben om bepaalde stappen in ons leven te nemen.

Gert van Leeuwen heeft Iyengar een brief geschreven om hem te danken voor die inspiratie en Guruji heeft geantwoord. Lees hier de briefwisseling.
Wat ik erg treffend vind in Iyengar's antwoord is dat hij feitelijk zegt; "Mooi, hoe je je zo ingezet hebt om fysieke alignment te onderzoeken, maar waar het echt om gaat is het geestelijke aspect en de stroming van energie (prana/ chi)".

Een soortgelijk antwoord kreeg Iyengar zelf n.l ooit van zijn leraar Krishnamacharya, toen Iyengar wereldberoemd werd met zijn 'podium-acts' in Europa en de VS en vooral het fysieke deel van de yoga-beoefening populair maakte. "My asana's are my prayers", is een bekende quote van Iyengar, waarop Krishnamacharya (even heel kort door de bocht) zei dat de ware yoga-practice niet het doen van houdingen is, maar eenwording met het Hogere, d.m.v meditatie.

En dus dank ik Gert van Leeuwen voor zijn gepassioneerde inzet om hulpmiddelen in yogabeoefening te ontwikkelen, en dank ik Iyengar voor zijn tomeloze wens yoga-beoefening voor iedereen toegankelijk te maken, en Krishnamacharya die yogasana's uit de vergetelheid heeft getrokken en er een klassikale lesvorm van heeft gemaakt. Dank dus aan alle yogi's en sadhus die Krishnamacharya bezocht, en die nooit naamsbekendheid hebben gekregen. Aan Patanjali en aan de Rishi's die de grote geschriften hebben geschreven om ons uit te leggen hoe we dit (korte) verblijf hier zouden moeten leven zonder dat we de wereld en alles wat erop leeft beschadigen.


De zwarte stripjes kun je bestellen bij CriticalAlignmentyogini en yoga-props.

SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig