dinsdag 21 augustus 2018

Port Sálvi – Ayurveda Resort

Ik wilde het al heel lang, ayurvedische massages ontvangen. Niet vanwege klachten, maar uit nieuwsgierigheid, interesse en de behoefte aan ont-spanning.

Bovendien wilde ik deze vakantie eens geen regime. Jarenlang heb ik mijn vakanties doorgebracht in yoga- en meditatie-retreats en dan gelden er regels. Een echt retreat is n.l wel wat anders dan een yogavakantie, al heten die vaak toch retreat.

Mijn voorkeur voor ayurveda gaat uit naar Kerala in India, de bakermat van ayurveda, maar of het de speling van het lot is of puur geluk, deze zomer kon je daar beter niet zijn i.v.m de ergste overstromingen in 100 jaar.

De Costa Brava (wilde kust) in Spanje heeft niet zo'n beste naam misschien, maar het is al sinds mijn 4e jaar mijn eerste grote liefde. Na enig speurwerk op het internet besloot ik de gok te wagen en boekte mijn verblijf bij Port Sálvi (veilige haven) in Sant Feliu de Guixols.

Port Sálvi maakt onderdeel uit van het Eden Roc hotel.
De inrichting is misschien wat klassiek en tuttig en de foto's van zwembaden met ligstoelen er omheen suggereren wellicht massatoerisme en schranspartijen, maar voor zover dat in dit hotel al aan de orde zou zijn, merk je daar als ayurvedagast vrijwel niets van.

De gasten die voor het ayurveda-verblijf komen krijgen de beste (privé) kamers en hebben een eigen restaurant waar de meest heerlijke ayurvedische maaltijden (en die zijn niet per definitie Indiaas) geserveerd worden.
Mijn eerste ochtend wilde ik meteen met meditatie en yoga beginnen.
Aangezien de ochtendyogales (die optioneel is) om 7 uur begon, zorgde ik ervoor dat ik om 6.30u buiten was voor mijn meditatie.
Tijdens dat tijdstip is het nog helemaal stil, zelfs de vogels slapen nog. Op dat moment ervaar je alle 5 de elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether) voluit en het helpt enorm om uit het hoofd in het hier en nu te komen. Be here now!
De yogales wordt 's ochtends door de arts zelf gegeven, buiten in een overdekt prieel waar je de zeewind hoort en voelt. 
Voor wie moderne yoga gewend is zijn deze asana's waarschijnlijk wat simpel en weinig spannend. Ook wel weer logisch, want er nemen allerlei verschillende mensen aan de les deel, dus het moet haalbaar zijn voor iedereen. Volgens de arts wordt het, als je het sneller wilt, aerobics. Voor wie wel bekend is met de yoga zoals door Rama Polderman in Nederland geintroduceerd, weet dat deze houdingen stuk voor stuk bedoeld zijn om de stroming van prana te bevorderen waardoor een gezond lichaam ontstaat dat klaar is voor meditatie.

De les werd dan ook afgesloten met de Dhanvantari mantra.
Om 8 uur is het ontbijt.
Voordat je begint te eten of thee gaat drinken, kun je het best water drinken dat een nacht in een koperen kan heeft gestaan. Het water raakt hierdoor n.l doordrenkt met koperionen die de immuniteit en het welzijn bevorderen, aangezien het helpt bij het ontgiften en reinigen.
Bovendien stimuleert het de werking van de nieren en de lever en bevordert het een gezonde spijsvertering. Koper is een essentieel onderdeel bij het absorberen en het gebruik van ijzer in het lichaam.
Ik gebruik zelf deze.

Je kunt kiezen tussen Vata, Pitta of Kapha thee, afhankelijk van wat de arts je heeft aangeraden.
Het beste ontbijt is havermoutpap dat je aan kunt vullen met vers en gekookt fruit, muesli, noten en pruimen. Maar er is ook yoghurt en stokbrood met geitenkaas, ghee (geklaarde boter) of jam.

Kortom, het ochtendritueel van een ayurvedisch yogabeoefenaar (ayurveda betreft het fysieke lichaam en yoga het spirituele) begint met water uit een koperen kan of beker, gevolgd door meditatie en asana's en een liefst warm ontbijt. Het bevalt mij in ieder geval heel goed.

Iedereen krijgt een thermoskan warm gemberwater mee dat je de hele ochtend door kunt drinken. 's Middags krijg je weer nieuwe.

Het heeft meteen effect. De eerste twee dagen moest ik steeds naar het toilet en sliep ik continu. Ik had blijkbaar heel wat los te laten.

Voor de lunch (de zwaarste maaltijd van de dag) en ook voor het avondeten eet je eerst een eetlepel vloeibare ghee.

En dan de behandelingen, joepie!

De eerste dag kreeg ik een Abyanga massage van 50 minuten met lekker veel warme olie voor mijn dosha.

Aan het begin van de massage wordt de Vakratundam mantra gezongen.
Ganesha is de god met het olifantenhoofd.  Hij staat je bij tijdens reizen, nieuwe projecten en veranderingen in je leven. Hij zorgt er n.l voor dat alle obstakels, zowel materieel als mentaal en spiritueel, verdwijnen. Er wordt hem nog veel meer toegeschreven, maar daarover een andere keer meer. 
Na de massage trek je je badjas aan en ga je zo'n 30 minuten in een stille relax-ruimte liggen zodat de olie goed in kan trekken.

Gevolgd door svedana, een stoombad met medicinale kruiden waarbij je rechtop zit in een houten kast. Ziet er een beetje vreemd uit misschien, maar het is heerlijk.

De masseurs (Spaanse vrouwen en 1 Indiase man) die hier werken zijn allemaal zeer ervaren en goed opgeleid. Ik heb zelf al heel wat massages mogen ontvangen, maar afgezien van mijn favoriete masseur in Hong Kong en een schat van een meisje in Bangalore, heb ik niet zulke goede massages ontvangen als hier.

Dag twee krijg ik een synchroon-massage, dus 4 handen en weer veel olie.
Mijn haren glanzen en ik laat de olie er lekker intrekken.

Dag 3 krijg ik Nasya waarbij eerst mijn hoofd en gezicht gemasseerd worden, waarna er druppeltjes olie in elk neusgat worden gegoten. Je kunt Nasya ook heel makkelijk zelf doen.

's Middags mag ik nog een keer, dit keer voor Rasul, waarbij je jezelf insmeert met 3 verschillende soorten klei en gaat zitten om de warme stoom haar werking te laten doen.

Zondag is een perfecte dag voor Shirodara, waarbij er na een volledige lichaamsmassage olie over het voorhoofd gegoten wordt.
Seka een heerlijke behandeling waarbij 2 masseurs heel veel warme over je gieten en in masseren.

De olie wordt overigens opgevangen en door een speciaal bedrijf vernietigd.

De laatste dag ontvang ik nog een keer een abhyanga massage.

Doordat ik er slechts 7 dagen verbleef was het meer een wellness retreat, maar al deze ayurvedische behandelingen zijn vooral bedoeld ter preventie en genezing.

Hier enkele links mocht je meer over ayurveda zien en horen: 
Art of Being prachtige film/documentaire
Mein Indischer Doktor film/documentaire over een Franse actrice die naast haar chemobehandelingen ook ayurvedische behandelingen ondergaat en haar Franse arts meeneemt naar India.

Wil je makkelijk uitgelegd krijgen wat ayurveda is en hoe je uit kunt vinden welke thee het best voor jou is? Volg dan de cursus 'Ayurveda in je dagelijkse doen & laten' bij YOGA Hanneke Norbruis in Zaandam.
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig