woensdag 5 april 2017

MEDITATIE: Thee ceremonie

Het drinken van thee is in grote delen van Azië verbonden met ceremoniën en traditie.

Ik vind het altijd een feest om te kijken hoe de thee in Chinese restaurants en theehuizen wordt bereid en geschonken. In de ruim 20 jaar die ik voor mijn werk als kledingontwerpster in China en Hong Kong kwam (Hong Kong was tot 1997 een Britse kolonie) kon ik het niet laten om af en toe wat serviesgoed te kopen.

Wat zeg ik, om een heel servies te kopen …


In Guangzhou kocht ik dit houten theetafeltje waarop het overgieten en schenken plaatsvindt en waarin het overtollige vocht kan weglekken, want een kenmerk van theeschenken in China is wel dat het een knoeiboel wordt, net als slurpen overigens.
Deze video is zeker de moeite van het bekijken waard.

-------------------------------
"Drink your tea
slowly and reverently,
as if it is the axis
on which the world earth revolves,
slowly, evenly, without rushing
toward the future.
Live the actual moment.
Only this moment is life”
-Thich Nhat Hanh (Zen Master from Vietnam)


Theedrinken doe je met aandacht.
De theeceremonie was ook onderdeel van de mindfulness/meditatie-opleiding die ik volgde en waarbij iedereen in stilte alle handelingen waarneemt en de thee drinkt.

Zondag 21 mei 2017 zal ik aan het einde van de yin-les op mijn eigen theetafeltje thee bereiden en schenken. Je bent uiteraard van harte welkom om deel te nemen aan de les.
Laat dat wel even van tevoren weten zodat ik voldoende thee en kommetjes mee kan nemen.
info@yoga-meditatie-zaandam.nl

In deze video kun je zien met welke aandacht thee wordt gedronken in theehuizen in Hong Kong. Zeker de moeite van het bekijken waard.


-------------------------------
Thee drinken neemt overigens in meer culturen een belangrijke plaats in in het leven. Zo heeft het drinken van mâte in Uruguay en Argentinië ook mijn hart gestolen. Daarover een andere keer meer. Wel alvast een fijne video.


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig