maandag 18 december 2017

Bahir Tratak

Bahir Tratak of Trataka (de laatste a wordt niet uitgesproken) is de laatste shatkarma (reinigingsmethode) binnen Hatha Yoga en een concentratiemethode uit Raja Yoga.

Tratak betekent ononderbroken staren naar of de aandacht richten op een object. Het is een methode om de aandacht voor langere tijd vast te kunnen houden, al is het heel wat anders dan een beetje zitten in een vlam staren. 
Je kunt de methode leren bij klassiek opgeleide Hatha Yoga-docenten.

Therapeutisch gezien helpt Bahir Tratak (staren naar een object buiten jezelf) bij het reinigen van de ogen en er wordt gezegd dat als je het regelmatig beoefent, je je bril of lenzen niet meer nodig zult hebben.

Tratak helpt om de geest rustiger en meer gefocust te maken, aangezien het de beoefening het zenuwstelsel balanceert. Volgens Swami Satyananda Saraswati helpt om tratak bij het verminderen van spanningen en angsten, en tegen depressie en slapeloosheid. Bovendien verbetert het het geheugen en verbetert het het concentratievermogen en wilskracht. Allemaal zaken dus die belangrijk zijn in het dagelijks leven en ook als je verder wilt in de yoga-beoefening en dan m.n in Prana Vidya (kennis van energiestromen in het lichaam).

Tratak kan als zelfstandige methode beoefent worden en ook ter voorbereiding op meditatie, Antar Tratak (naar binnen staren) en bijvoorbeeld Yoga Nidra.

* Als je last van epilepsie dan kun je tratak beter niet oefenen met een kaarsvlam.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig