zaterdag 21 januari 2017

AHIMSA: Wat is dat?


Ahimsa is een Sanskriet woord dat 'afwezigheid van de wens om pijn te doen' betekent.
Als je leeft in de overtuiging van Ahimsa dan is je streven om in harmonie te leven met alles wat leeft, dus zonder geweld en zonder pijn te doen.

Ahimsa gaat ervan uit dat elke vorm van leven -inclusief ruimte, lucht, water, aarde, bos en zelfs een korreltje zand- rijk is aan bewustzijn en energie.

Volgens de Vedas -de oudste en heiligste geschriften in India- is Ahimsa de belangrijkste menselijke plicht in het leven volgens de Dharma (het pad, de essentie, de allesomvattende leer).
Als je leeft in de overtuiging van ahimsa leer je dat de beste manier om de wereld te veranderen is om jezelf te verbeteren, in plaats van dat we anderen vertellen hoe zij moeten leven.

Ahimsa is dus leven in compassie, in de eerste plaats met en voor jezelf.
Zoals Jack Kornfield zegt "If your compassion does not include yourself it is incomplete".
Ruzie, jaloezie, boosheid, een nare tweet, een stekelige opmerking, maar ook ambitie, eerzucht, slecht eten ... ze zijn allemaal voorbeelden van een compassie-loos leven. En we doen het allemaal, niemand uitgezonderd.
Als we zo gewelddadig met onszelf omgaan, hoe willen we dan liefdevol en vriendelijk kunnen zijn naar anderen?

Moeder Theresa, Nelson Mandela en Martin Luther King Jr. zijn mensen die volgens Ahimsa probeerden te leven.

Jaren geleden, gevoed door mijn interesse in yoga, meditatie en ayurveda, maakte ik kennis met Maya Tiwari.
Zij inspireerde mij om de Eed van Ahimsa af te leggen, wat een mooie stimulans is om daadwerkelijk een geweldloos leven te lijden.
Ik zal daarover later meer schrijven, en geloof me dat het de moeilijkste en tegelijkertijd meest uitdagende en inspirerende taak is die ik op me genomen heb 😉

Ik heb haar gevraagd of ik onder de naam Ahimsa over de Eed en ook over de Vredes Mandalas mag schrijven en dat was geen probleem, immers zegt het voort.
Als we allemaal ahimsa zouden naleven zou de wereld er volledig anders uitzien.


SHARE:

AYURVEDA: Vasten met Kitchari


Vandaag ben ik weer begonnen aan 3 dagen vasten op ayurvedische wijze.

Met een nieuw jaar voor ons en de feestdagen alweer voorbij, is het tijd om gas terug te nemen zonder dat we ouderwets gaan lijnen.

Ayurveda is geen voorstander van streng vasten en bovendien is het drastisch veranderen van de eetgewoonte tijdens wintermaanden niet goed voor de algehele gezondheid.

In de wintermaanden (december-maart) is onze Agni -het spijsverteringsvuur- het hoogst, wat verklaart dat je meer behoefte aan voedsel hebt. Om in die periode gewicht te gaan verliezen kan een negatieve invloed hebben op de stofwisseling. Diepe reiniging en gewichtsverlies kan je beter tot in het voorjaar bewaren.

Even pas op de plaats en wat rustiger aan doen kunnen geen kwaad.

Kitchari (Kedgeree) is het ayurvedische recept hiervoor. Dit mono-dieet resets het hele systeem. Het is een tri-dosha recept wat betekent dat het goed doet voor iedere dosha (constitutie volgens ayurveda).

Kitchari is een simpel gerecht van basmati rijst en mungbonen. 
“Wat?" hoor ik je denken, "resetten en reinigen met rijst én bonen?!" "Waar zijn de shakes, sapjes en rauwe groenten gebleven?" 
Belangrijker nog dan wat je er bovenin allemaal instopt, vindt ayurveda het interessant hoe het er uiteindelijk uitkomt. Hoe verteer je al die rauwkost? Zijn al die superfoods en voedingssupplementen wel zo fijn voor de spijsvertering en opname? Zou je in de wintermaanden niet beter seizoensgroenten en warm voedsel kunnen eten?

Volgens ayurveda begint gezondheid in het spijsverteringssysteem. Het functioneren ervan hangt af van de juiste vertering, opname en eliminatie van ons voedsel. De meeste mensen eten moeilijk verteerbaar voedsel tijdens de feestdagen en bovendien geven we Agni (het spijsverteringsvuur) nauwelijks kans om haar werk te doen, omdat we steeds opnieuw iets eten.


Wat heb je nodig
1 kop basmati rijst
1/2 kop gele mung dal (bij de toko en ook Pit-Pit verkoopt het)
Ik leg de rijst en mung dal voor het slapen gaan in de week en ’s ochtends maak ik de hieronder aangegeven hoeveelheid kitchari. Het is voldoende voor 4 keer een kommetje eten en daar doe ik de hele dag mee.
3,5 tot 4 kopjes water
olie of ghee
2,5cm stukje verse gember, geschild en fijngesneden
1/4 theelepel fenegriek zaad
1 theelepel komijn zaad
1/2 theelepel kurkuma (= koenjit)
1/2 theelepel komijn poeder
Zout naar smaak
Je kunt allerlei groenten toevoegen, het liefst van het seizoen; bloemkool, wortels, paprika, aardappels, sperziebonen, spinazie, tomaat ...

Dit ga je doen
Was de rijst en mung dal in water en laat enkele uren in water weken 
Kook de 3,5 kopjes water
Verhit de olie of ghee, doe de gember erbij en fruit dat 20 seconden
Voeg de fenegriek zaadjes toe en daarna ook het komijn zaad
Wacht tot de zaadjes gaan 'dansen' en voeg dan de rijst en ming dal toe
Roer door tot de rijst een beetje glazig wordt
Voeg de groenten toe die gekookt moeten worden, dus geen koriander of rucola, die doe je er op het einde overheen.
Voeg dan rustig het gekookte water toe, zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat het geheel 15-20 minuten koken zonder te roeren.
Los wat zout op in heet water en sprenkel dat over de kitchari.
Voeg de groenten die je niet gekookt had toe.

Eet smakelijk!


In zijn boek 'The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies' adviseert toonaangevend ayurvedisch arts Vasant Lad een 5-daagse kitchari-kuur van enkel basmati rijst, mung bonen en koriander om volledig te kunnen detoxen en om het geheugen op peil te houden.
SHARE:

AYURVEDA: Golden Milk of Kurkuma Latte


Binnen ayurveda gaat men uit van zes natuurlijke smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang en als je gezond en gebalanceerd wil eten zouden al deze 6 smaken in je maaltijden terug moeten komen.

Kurkuma (Koenjit, Turmeric of Geel Wortel en haridra in Sanskriet) heeft een bittere, wrange en scherpe smaak en kwaliteiten die alle 3 de doshas (constituties) balanceren; het hete balanceert Vata en Kapha, het droge, scherpe en bittere balanceert Kapha en de bittere smaak balanceert ook Pitta, en daarmee is het drankje dus goed voor alle drie de doshas.

Kurkuma heeft vele positieve eigenschappen: het helpt de lever te reinigen, het ondersteunt een gezonde reactie op allergenen en het immuunsysteem, het ondersteunt de spijsvertering, het zuiveren van bloed, het heeft een positief effect op de gezondheid van de longen en de circulatie van het zenuwstelsel en is bovendien ontstekingsremmend.

Je kunt heerlijk variëren op dit recept.
Je kunt de gember weglaten, al is ook die goed voor je gezondheid en verwarmt het je tijdens de koude maanden.

Wat heb je nodig voor 1 persoon
1 ruime kop amandelmelk
Een stukje verse gember (van 1,5cm of meer) in een paar 4 plakjes gesneden
3 of 4 peultjes kardemon
Een theelepel kurkuma
Een 1/2 theelepel fenegriek poeder
Evt. een snufje zwarte peper
Agavesiroop, kokosbloemsuiker, ahornsiroop of honing.
Evt. kaneel

Breng dit alles zachtjes roerend aan de kook en laat voorzichtig doorkoken.
Schenk ruim de helft door een zeefje in een melkschuimer en laat de melk opschuiven.
Schenk dit in je kop of glas en schenk de rest van de gekookte Gouden Melk door het zeefje erbij, waardoor alles bij elkaar nog romiger wordt.
Voeg de siroop of suiker toe voor de zoete smaak en als laatste strooi je er een snufje kaneel overheen.
SHARE:

donderdag 19 januari 2017

GEDICHT: I Am Not I


Related Poem Content DetailsI am not I.

I am not I
I am this one 
walking beside me whom I do not see, 
whom at times I manage to visit, 
and whom at other times I forget; 
who remains calm and silent while I talk, 
and forgives, gently, when I hate, 
who walks where I am not, 
who will remain standing when I die.
Juan Ramón Jiménez
SHARE:

GEDICHT: Thomas Merton



"Then it was as if I suddenly saw the secret beauty of their hearts, 
the depth of their hearts where neither sin nor knowledge could reach, 
the core of reality, 
the person that each one is in the eyes of the divine. 
If only they could see themselves as they really are, 
if only we could see each other that way all the time, 
there would be no more need for war; 
for hatred, for greed, for cruelty. 
I suppose the big problem would be 
that we would fall down and worship each other." 
~ Thomas Merton
SHARE:

Nyabutan Ceremonie in Bali



In Bali mogen pasgeboren babies de aarde pas aanraken nadat ze drie maanden oud zijn.
De eerste maanden van het leven zijn heilig omdat je dan nog in verbinding zou staan met de geest (het spirituele, het hogere).

Lees hier het artikel Mooi artikel
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig