dinsdag 14 maart 2017

YOGA: Trataka

Trataka is de vierde van de zes reinigingstechnieken (satkarma’s) zoals die in de hatha yoga pradipika beschreven worden.

Trataka is een concentratie-methode waarbij men kijkt naar één object.
Dat kan een extern object zijn (bahir trataka) of het aandachtsobject kan intern zijn (antar tratak).

In bahir trataka kijken we enige tijd naar een object zonder de oogleden te knipperen. De aandacht kan op bijna alles gericht worden: een kaarsvlam, een bloem, een mandala, een zwarte punt op een wit vel papier, de maan, de zon als ze opkomt of ondergaat, het puntje van de neus, het punt tussen de wenkbrauwen 

Trataka is enerzijds een oefening in concentratie en mindfulness en anderzijds reinigt het de ogen omdat je zeer waarschijnlijk tranen in je ogen krijgt van het iets langere tijd openhouden van de ogen.

Het is verstandig de methode een aantal keren met een ervaren docent te oefenen.


SHARE:

AHIMSA: Walk with me


Noem het zweverig, naïef of niet realistisch.

In de vreselijke Vietnam-oorlog heeft Thich Nhat Hahn het ergste gezien van wat mensen elkaar aan kunnen doen. Toch heeft hij ervoor gekozen om niet cynisch te worden, evenmin sceptisch, oordelend of boos.

Die keuze kunnen wij ook maken, elke dag weer, zonder dat we daarmee iets of iemand hoeven te volgen. Die keuze maak je voor jezelf en daarmee ook voor anderen.


Dit is de trailer van de film die gemaakt is over de internationale boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hahn gesticht is.
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig