donderdag 25 januari 2018

Wat is pilates nou eigenlijk?

Ja, dat is een goede vraag, want net als bij yoga verschillen de meningen hierover nogal.
Meneer Pilates (1883-1967), de grondlegger van deze bewegingsmethode, noemde het zelf geen pilates, maar contrology. Overtuigd van de juistheid van zijn methode droomde hij ervan dat er in iedere school, studio en gymzaal les in gegeven zou worden, maar het wereldwijde succes heeft hij zelf niet meer meegemaakt.

Nadat er in de USA enorme conflicten waren ontstaan over wie de naam Pilates nou eigenlijk mocht voeren, heeft de rechter in oktober 2000 besloten dat zowel de bewegingsmethode als de naam niet toegeëigend mogen worden.
Sindsdien is de bekendheid en populariteit van bewegingsmethoden geïnspireerd op contrology booming geworden.
En met het feit dat niemand mag of kan claimen dat hij of zij de enige echte pilates-methode aanhangt, heeft de diversiteit van de bewegingsmethode zich enorm verbreid.
De een houdt streng vast aan de methode zoals die onderwezen werd/wordt door de 1e, 2e en inmiddels 3e generatie leerlingen van het echtpaar Pilates zelf, een ander gebruikt de basis ervan voor meer fitness- en aerobic-achtige lessen. Weer een ander combineert het met invloeden en ontwikkelingen uit andere vakgebieden en er zijn er die de link met yoga-oefeningen leggen om zodoende een diepere body-mind beleving te ervaren.
Het één is niet beter dan het ander. Uiteindelijk gaat het erom wat jou als beoefenaar het meest aanspreekt en wat het best bij jou past, immers we zijn niet allemaal hetzelfde.
Dezelfde discussie wordt al jaren binnen de yoga-wereld gevoerd en er zijn daardoor al meerdere films en documentaires gemaakt om de diversiteit en tegelijkertijd de oorsprong onder de aandacht te brengen.
Een erg vermakelijke vind ik deze van Al Jazeera
Het lijkt me dat meer eerbied en respect naar de ontwikkelaars van zowel yoga als pilates op z’n plaats is, en dat de enige conclusie kan zijn dat niemand het mag claimen en juist dankbaar zou moeten zijn dat hij of zij ermee in contact gekomen is.

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig