dinsdag 16 januari 2018

Mudra's

Mudra is een Sanskrit woord dat het best als 'gebaar' vertaald wordt.
Mudra's zijn gebaren, lichaamsposities die invloed hebben op de energiestromen in het lichaam. Zo kun je bv omhoog kijken naar het punt tussen je wenkbrauwen, je kunt het puntje van je tong tegen je verhemelte drukken en de meest bekende vorm van mudra's zijn die die je met de handen maakt, de z.g Hasta Mudra's.

Bharatanatyam is een dansvorm uit het zuiden van India die vol zit met mudra's. Zie hier een korte uitleg. Iemand die grootgebracht is in deze cultuur en traditie kan het vertelde verhaal begrijpen.

In ayurveda (een zusterwetenschap van yoga) kent men de mudras vanwege de geneeskrachtige kwaliteiten. Ziekte wordt binnen ayurveda gezien als een disbalans in het lichaam welke veroorzaakt zou worden door een teveel of een tekort aan de 5 elementen; Aarde, water, vuur, lucht en ether. Dat klinkt simplistisch, maar gaat veel verder dan we zomaar kunnen begrijpen.

Het gebruik van hasta mudra in yoga.
Binnen yoga worden handmudra's meestal gecombineerd met pranayama (ademhalingsoefeningen) om de stroming van prana (de levensenergie) te verbeteren en te verlevendigen.

Diezelfde denkwijze vinden we in de Chinese en Japanse geneeskunde, waarbij men spreekt over de stroming van Chi of Ki door de meridianen (energiekanaaltjes).

De belangrijkste reden om yoga asana's en pranayama te doen is, net als bij Qigong, Tai Chi en ook Shiatsu, Tuina massage en acupunctuur e.d, om de levensenergie zodanig te laten stromen dat het ons gezondheid geeft. Gezondheid betekent hier: lichamelijke en geestelijke (en feitelijk ook spirituele) balans.


Voorbeelden van enkele handmudra's

SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig