maandag 25 september 2017

Cursus Leren Mediteren

Omgeef jezelf met stilte,
richt je aandacht naar binnen
en lever je bewustzijn over aan het Zelf,
want de wijsheid die je zoekt 
ligt in jezelf.
(Bhagavad Gita - 6e eeuw v.Chr)


CURSUS LEREN MEDITEREN

De meeste mensen ervaren veel druk.
Niet alleen werkdruk, of prestatiedruk, maar vooral druk(te) in het hoofd.
Vaak lukt het hieraan te ontsnappen (nog meer werken, shoppen, drinken, roken, eten, glossy feelgood magazines, social media, festivals, wellness uitjes, vakanties), maar het gebabbel in ons hoofd keert steeds weer terug.

Voor de 2e keer dit cursusjaar wordt de cursus Leren Mediteren gegeven bij Studio Norbruis in Zaandam, omdat er behoefte blijkt te zijn aan niet -religieuze, niet-dogmatische en laagdrempelige no-nonsense meditatiebijeenkomsten.

Anders dan vaak gedacht wordt zul je tijdens meditatie je gedachten en emoties niet ontkennen of negeren, net zo min als dat je de controle zou verliezen of opeens met een big smile in hogere sferen raakt. Wat er wél gebeurt is dat je bewuster in dit leven gaat staan en dat je hoofd- van bijzaken gaat onderscheiden.

Mediteren gaat niet in één keer, dat heeft tijd nodig, oefenen, begrijpen, een beetje je best doen.
Bijna niets in het leven gaat vanzelf; autorijden moet je leren, net als voetbal, pianospelen, rekenen, op de computer werken en ook yoga gaat niet zomaar.
Je kunt er wel vertrouwd mee en bedreven in raken, zolang je maar blijft oefenen.

We komen 5x bij elkaar en steeds wordt er een ander aspect van meditatie en bewustwording behandeld.

Onderwerpen die in deze cursus o.a aan bod komen:
Pratyahara (je aandacht naar binnen richten), trataka, yantras, mantras en andere concentratie-oefeningen, pranayama, (stoel) yoga en andere simpele lichaamsoefeningen, chakras, nadis, stiltebewustzijn, metta, yoga nidra, (thee) ceremonie en meditatie.

Data:
1. 17 februari
2. 10 maart
3. 7 april
4. 21 april
5. 26 mei

Locatie: Yogastudio Norbruis
Nicolaes Maesstraat 2-218, Zaandam

Website

Tijd: 12.30-14.30

De groepen zijn niet al te groot, minimaal 4 en maximaal 12 personen.
Er is dus aandacht voor joú.
Prijs per cursus: €115,-

Je geeft je op bij Hanneke Norbruis: email
SHARE:

Yoga Nidra

"At the point of meaningful rest, when sleep has not yet come
and external wakefulness vanishes, at this point being is revealed.”
(Vigyana Bhairava Tantra)

Bovenstaand citaat, van een meer dan 4000 jaar oude tekst, beschrijft de ervaring tijdens Yoga Nidra.

In 2017 heb ik een Teacher Training Yoga Nidra gevolgd en in de ahsram in Zweden waar ik datzelfde jaar verbleef oefenden we het elke dag.

Iedereen kan Yoga Nidra beoefenen en degene die leidt kan de vorm, lengte en diepte aanpassen aan de omstandigheden, van simpel en speels voor kinderen tot enorm complex voor gevorderde studenten.

Een half uur Yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap” (Swami Satyananda)

Yoga Nidra is vooral bekend vanwege de diepe ontspanning, zowel fysiek als mentaal.
Het is heel goed mogelijk door Yoga Nidra ervaringen en herinneringen te verwerken, spierspanning en stress te verminderen en de bloeddruk en hartslag te verlagen, wat uiteraard een helende werking heeft op zowel lichaam als geest.

De naam Yoga Nidra staat voor een bewustzijnsstaat waarin je, door een bepaalde methode, wordt meegenomen, terwijl je languit ligt onder je dekentje en luistert naar mijn stem. Lichaam en geest bereiken een meditatieve staat.
Door Yoga Nidra ontwikkel je een ervaring die je ook in andere situaties kunt gebruiken. 
En net als in meditatie is regelmaat in de beoefening van Yoga Nidra belangrijk. Regelmaat zal je helpen om helderheid en een vredige staat te bereiken die je vervolgens ondersteunen in een gezond lichaam en bewustzijn in alles wat je doet.

Om die diepe rust te bereiken is het goed om voorafgaand aan de Yoga Nidra oefeningen in concentratie te doen en ook lichte fysieke oefeningen om alvast iets aan spanning los te laten.

Hari Aum Tat Sat
SHARE:

Cursus Ayuryoga - Yoga & Ayurveda

De interesse in gezond eten en een gezonde levenswijze is de laatste jaren enorm toegenomen. Waarschijnlijk heeft dat enerzijds te maken met het feit dat we mogelijkheden zien om langer te leven. Anderzijds wordt er inmiddels zoveel geknoeid met ons voedsel dat het enorm moeilijk is geworden om nog te begrijpen wat we eigenlijk binnen krijgen.

We willen weer terug naar eerlijk voedsel zoals alleen Moeder Aarde ons geven kan. Probleempje is echter dat we na 30-40 jaar pakjes, zakjes en manipulatie het contact met haar behoorlijk zijn kwijtgeraakt. En dus gaan we massaal op zoek naar de waarheid en in die brij aan informatie, waarin de opvattingen elkaar dikwijls tegenspreken, raken we vaak nog verder van huis.

In die hoos is ook de belangstelling voor ayurveda toegenomen. Ayurveda is echter heel veel meer dan een food- of lifestyle-trend.
Ayurveda is de eeuwenoude wetenschap (zo'n 5000 jaar geleden begonnen artsen de kennis van ayurveda op te schrijven) van het (totale) leven met haar wortels in India.

De 8 hoofdrichtingen binnen Ayurveda zijn; interne geneeskunde, chirurgie, keel-, neus- en oorgeneeskunde, pediatrie (kindergeneeskunde) en gynaecologie, toxicologie (vergiftenleer), psychiatrie, verjonging en revitalisering, en potentieverhoging en aphrodisiaca (lustopwekkers, libidoverhogers), ofwel; Ayurveda is veel meer dan voedingssupplementen, gezonde smoothies en wat oefeningen doen.

Voedseladviezen, massage, yoga, meditatie, medicijnen e.a kunnen door een ayurvedisch arts (Universitair geschoold) of therapeut (HBO) voorgeschreven worden als preventief of als genezend middel om in 'balans' te blijven of weer te raken.

En daar raken we de essentie: balans. Ayurveda kent een geheel unieke wijze van bepalen waarop jij als uniek individu in of juist uit 'jouw' balans bent.
Wat goed/gezond is voor de een, kan verstorend werken voor de ander.

Het is overigens een misverstand dat ayurvedisch eten altijd Indiaas moet zijn. Ayurveda is een groot voorstander van dat je voedsel eet uit de regio waarin je woont en in het seizoen waarin je je bevindt.

Yoga en Ayurveda zijn beiden geworteld in de Vedische traditie en zijn nauw verwant aan elkaar. Zowel yoga als ayurveda zijn holistisch systemen, die kijken naar het bestaan in de ruimste zin van het woord; lichaam, geest en ziel (fysiek/voedsel, astraal/prana en causaal/bliss).

Onderwerpen die in deze cursus o.a aan bod komen:
De 5 elementen (panchamahabhutas), koshas, dharma, de 3 guna's, doshas, prana, agni, de 5 pranas. de 6 smaken, chakras, dhatus, nadis, asanas, pranayama, pratyahara, massage, mantra, ahimsa en meditatie.

Data:
1. 11 november VATA
2. 9 december KAPHA
3. 3 februari PITTA
4. 24 februari TRIDOSHA
5. 24 maart AHARA

Locatie: Yogastudio Norbruis
Nicolaes Maesstraat 2-218, Zaandam
Tijd: 12.30-14.30

Prijs: €115,-
De groepen zijn niet al te groot, minimaal 4 en maximaal 12 personen. Er is dus aandacht voor joú.

Je kunt je opgeven door Hanneke hier een email te sturen.
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig