donderdag 1 februari 2018

Raga-concert bij Studio NorbruisJay! Zondagmiddag 18 maart 2018 zullen Ad Groot (Sitar) en Wim Bosman (Tabla) een ragaconcert geven bij StudioNorbruis in Zaandam!

Raga’s vormen de melodische basis van klassieke muziek in Noord-India, Pakistan, Nepal en Bangladesh. Raga betekent ‘dat wat de geest kleurt’.
De kleur staat voor het oproepen van een bepaalde emotie of stemming.
Een raga is het raamwerk waarbinnen de musicus de mogelijkheid heeft tot improviseren. Elke raga bestaat uit minimaal vijf tonen, waarbij enkele noten de belangrijkste zijn. Er is een karakteristieke omhoog- en omlaaggaande beweging en vaak ook een specifiek melodisch motief. (bron: muziekweb.nl)

De beeldend kunstenaars Ad Groot en Wim Bosman ‘ademen’ Indiase Klassieke Muziek.
Ad is geboren in Bergen en schildert hier. Bovendien wijdt hij zich bijna heel zijn leven aan de sitar. Met dit lyrische snaarinstrument vertolkt hij de schat aan emoties die zo kenmerkend is voor de Indiase khayal-traditie. Het beheersen van verfijnde melodische en complexe ritmische patronen werd tijdens Ad’s langdurige verblijf in Parijs onder meer getraind onder leiding van maestro Kushal Das.

Wim (woonachtig in Santpoort-Zuid) ontwikkelde zich van beeldhouwer in natuursteen tot ruimtelijk kunstenaar die als geo-archeoloog werkt met fossiele landschappen. Hij reikt Ad de bijbehorende cyclisch pulserende ritmische patronen, ofwel tala’s aan. Wim was ruim 50 jaar geleden Nederlands tabla-pionier na intensief oefenen op basis van aanwijzingen van de legendarische virtuozen Mian Shaukat Hussain en Latif Ahmed Khan. Na ruim 30 jaar de tabla-set op zolder te hebben gezet, is door het spel van Ad sinds enige jaren de oude liefde echter onweerstaanbaar opgebloeid.

Je kunt hier alvast een optreden beluisteren.

Tussen 10.30u en 12.00u verzorgt Hanneke Norbruis de yogales waarin we van meditatie en yinhoudingen geleidelijk aan overgaan naar hatha asana’s.

Tussen 12.00 en 12.45u is er pauze met ayurvedische thee met lekkernij.

12.45 - 14.15 Ragaconcert.
Ad geeft ook uitleg over Raga's en de muziek.

Tijdens het concert kun je op een meditatiekussentje zitten of op een stoel.

Yogales €15.00 (Leden €12,50 of als inhaalles)
Concert €20,00 (Leden €15,-)
Yogales en concert samen €30,00 (Leden €25,-)


Je kunt je opgeven door Hanneke een email te sturen.
SHARE:

maandag 29 januari 2018

Hatha Yoga

Je lichaam en adem leren beheersen, 
dat zijn de belangrijkste pijlers van Hatha yoga. 
Uit deze toegankelijke yogastroming zijn veel andere, 
‘hippe’ vormen voortgekomen. 
Goede zaak of niet? ‘Goed en fout zijn zaken van het ego. 
In Hatha probeer je dat juist los te laten.’

SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig