zondag 18 maart 2018

Yin Yoga

Yin Yoga is niet (ongeveer) hetzelfde als Restorative Yoga, die twee vormen worden (ook door yogadocenten) nogal eens door elkaar gehaald. Bovendien wordt er vaak gesuggereerd dat yin-yoga bereikt wordt door hathahoudingen gewoon wat rustiger en langzamer uit te voeren, ook dat is niet hetzelfde.
Over Yin en Yang
Yin-Yang verwijst naar de tegengestelde principes of energieën in het universum, of feitelijk de complementaire (elkaar aanvullende) waarden, immers zonder het één is het ander niet.
Ons dagelijks leven en daarmee veelal ook ons concept van gezond en goed bewegen, wordt door Yang gedomineerd; actief, kracht, hard, competitie, gezien worden, herhaling en wilskracht.
Yin-eigenschappen als vriendelijk, zacht, verstild, ontvankelijk, rustig en langzamer, worden als minder-waardig en minder effectief gezien.
Yin-Yang staat voor harmonie, evenveel wit als zwart. Je hebt van allebei evenveel nodig om in balans te zijn, zowel in de lessen als in het dagelijks leven.
In Yin Yoga ligt de focus op het herstellen, mobieler en soepeler maken van de dieper gelegen lichaamsweefsels (connective tissue, bindweefsel als banden en kraakbeen en botten).
In Yang vormen van beweging (de meeste andere yogavormen, pilates en sporten) kunnen we daarin niet zo diep komen, vooral omdat die vormen gericht zijn op spierweefsel.
Doordat we in Yin de houdingen langer aanhouden (3 tot 5 minuten), kun je ontspannen/loslaten in je spieren en wordt Chi (de levensenergie) gestimuleerd in de meridianen (energiebanen) en de organen.
Korte animatie over yin en yang
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig