vrijdag 29 juni 2018

Shanti Mantra

 सह नाववतु ।
सह नौ भुनक्तु ।
सह वीर्यं करवावहै ।
तेजस्वि नावधीतमस्तु मा विद्विषावहै ।
 शान्तिः शान्तिः शान्तिः ॥
Om Saha Nau-Avatu |
Saha Nau Bhunaktu |
Saha Viiryam Karavaavahai |
Tejasvi Nau-Adhiitam-Astu Maa Vidvissaavahai |
Om Shaantih Shaantih Shaantih ||
Aum! May He protect us both together; may He nourish us both together;
May we work conjointly with great energy,
May our study be vigorous and effective;
May we not mutually dispute (or may we not hate any).
Aum! Let there be peace in me!
Let there be peace in my environment!
Let there be peace in the forces that act on me!
Click photo for YouTube link

SHARE:

zondag 24 juni 2018

Aligning to the Source

De interesse in en de bekendheid en acceptatie van yoga zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Wereldwijd hebben er nog nooit zoveel mensen yogasana's (yogahoudingen) beoefend als de afgelopen jaren.

Sinds 2014 is 21 juni zelfs door de VN uitgeroepen tot International Day of Yoga.


In de VS is yoga een miljoenen business geworden en dat voornamelijk dankzij vrouwen. Daar is overigens leuke film over gemaakt.

Het aanbod en de diversiteit binnen de yogabeoefening zijn geëxplodeerd waardoor menigeen zich zo langzamerhand begint af te vragen of dit nog wel echt yoga is. Voorzover iemand überhaupt met zekerheid kan zeggen hoe de beoefening van yoga er in den beginne uitzag en voor zover je vindt dat je je aan de oorspronkelijke leer zou moeten houden.

Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat bieryoga, yoga met dieren, Harry Potter Yoga en Kilt Yoga als geintje bedoeld zijn. Dan blijven er nog heel wat bewegingsmethoden over die de naam yoga dragen, maar waarvan critici ernstig betwijfelen of ze de benaming yoga wel waardig zijn en of ze de oorspronkelijke boodschap van yoga niet teniet doen.
Je kunt denken aan Bikram Yoga, Power Yoga, Aerial Yoga, Swing Yoga, Naked Yoga, Sup Yoga, Snow Yoga, Trampoline Yoga, Noise yoga (live music), Voga (yoga and “vogueing” dance), Broga (Yoga voor brothers, dus mannen), Karaoke yoga, Tantrum yoga, Hoola hoop yoga, Food yoga (catered meal after yoga), Pole yoga, Cannabis yoga ... Swami Sivarama is er heel uitgesproken over.

De EU subsidieert het z.g The Hatha Yoga ProjectThe Haṭha Yoga Project (HYP) is a five-year (2015-2020) research project which aims to chart the history of physical yoga practice by means of philology, i.e. the study of texts on yoga, and ethnography, i.e. fieldwork among practitioners of yoga. 

De onderzoekers van dit project hebben inmiddels al enkele artikelen gepubliceerd en doen, naar eigen zeggen, opmerkelijke ontdekkingen. Zo beweert Mark Singleton dat de houdingen in moderne yoga gebaseerd zijn op Deense gymnastiekoefeningen en Daniela Bevilacqua legde haar oor te luisteren bij Sadhu's om te begrijpen waar de oorspronkelijke betekenis van het beoefenen van asana's vandaan komt.

Voor wie zelf al verder was gegaan in de enorme wijsheid en rijkdom van yoga leest vooralsnog weinig nieuws in bovengenoemde artikelen.

De bezorgdheid van de critici (en dat zijn in een aantal interviews niet de eerste de beste yogi's) betreft niet zozeer de leek die lekker een uurtje yoga komt doen, maar veel meer de verkorte docenten-opleidingen en de lifestyle experience die het yogalandschap momenteel domineren.

Steeds vaker beginnen enthousiastelingen na een paar yogalessen al aan een docenten-opleiding van 100 of 200 uur, waarna ze zich yogadocent kunnen noemen en ook inderdaad gaan lesgeven. 

Menig yogastudio probeert aan een vraag te voldoen door het pand om te toveren tot een luxe wellness spa-experience waar je de hele dag zou kunnen vertoeven omdat alles voorhanden is. Heerlijk uiteraard, maar wellicht weerhoudt het je er juist van om in de diepe krochten van het oncomfortabele op zoek te gaan naar 'de echte waarheid'?

Ik sluit af met een documentaire genaamd Aligning to the Source en wens je nog heel veel mooie yogamomenten _/\_
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig