maandag 22 oktober 2018

In the Pure Land of the Present Moment


De laatste zondag in oktober, de dag waarop de wintertijd ingaat, is eveneens Dag van de Stilte in Nederland.

"Stilte is universeel, zij is van niemand en van ons allemaal. Zij verbindt mensen met elkaar, ongeacht cultuur, religie of politieke overtuiging", staat er op de site van de Dag van de Stilte.

Op die zondag is er tussen 11.00 en 12.00 een landelijk stilte-uur.

Ik nodig je uit tot het volgende:
• Lees deze prachtige woorden van Thich Nhat Hanh. Lees ze helemaal, want ze houden je hier In the Pure Land of the Present Moment. Misschien lees je ze al op zaterdag, zodat je zondag bewuster wakker wordt.

• Ga dan zondag rond 10.55u zitten om te mediteren. Als je het lastig vindt om er een begin mee te maken, dan kan je een korte geleide meditatie door mij ingesproken je wellicht helpen. Deze stopt na 4.14 min. zonder afsluiting. En dan blijf je in stilte zitten zolang je wilt. 5 minuutjes, een kwartier of nog twee uur, doe wat goed voelt, maar spreek met jezelf en je huisgenoten af dat er stilte is tussen 11.00 en 12.00uur.

De winter is het yin-seizoen bij uitstek. Yin dat ten opzichte van yang donkerder is, en ook langzamer, kouder, naar binnen gericht, en meer verstild. Een goede tijd dus om te bezinnen en te verzachten.
En net als hierboven in het yin-yang symbool is er in het donkere altijd een lichter deel. Niets is alleen maar zwart of alleen maar wit. Of zoals Thich Nhat Hanh uitlegt; zonder te weten wat lijden is zul je niet weten wat geluk is.
Dus dat witte puntje in het zwart kan staan voor de kaarsjes die je aansteekt als het weer eerder donker wordt, het kruidige kopje thee dat je drinkt terwijl je oren en handen nog koud aanvoelen na een fietstocht in de herfstwind, en de warme sloffen op de koude keukenvloer.

Ik wens je een mooie wintertijd.
SHARE:
BLOGGER TEMPLATE DESIGNED BY pipdig